Blog

3 éves a Flipper Gyár, Miskolc kedvenc vidámparkja!

Flipper Gyár Miskolc

Interjú Hatvani Olivérrel, a Flipper Gyár alapítójával.

R: Három éves lett a „vidámpark”! Gyorsan eltelt ez a három év….

HO: Ne is mondd! Mintha tegnap lett volna, hogy elindultunk….igaz, többször is el kellett indulnunk……

R: Arra gondolsz, hogy többször is be kellett zárni…

HO: A szolgáltató szektor soha nem látott kihívással nézett szembe a világjárvány és annak következményei miatt. Gyakorlatilag „belenyitottunk” a COVID-ba. Pár hónappal a nyitás után jött az első lockdown, majd jött a következő. Mindezek mellett nem is ez volt a legkritikusabb időszak, hanem a „lehet menni, de oltva/maszkban/limitált létszámban” periódus. Most őszintén, tudod felhőtlenül jól érezned magad maszkban? Minden csatornán kvázi ellenmarketing ment, gyakorlatilag buktuk a piacunk jelentős részét. Ami a legrosszabb volt, hogy nem tudtuk, meddig tart.

R: Hogy éltétek egyáltalán túl?

HO: Nagyon sok kompromisszummal, segítséggel. Nem tudok elég hálás lenni a rengeteg partnerünknek, akikkel folyamatosan a megoldást kerestük. A főbérlőnk is nagyon korrekt és rugalmas, e nélkül már nem lenne Flipper Gyár.

R: A vírus eltűnőben, lehet előre nézni?

HO: Most egy másik fenyegetettséggel nézünk szembe, az energiaválság a nyakunkon. De hagyjuk a negatív dolgokat, most ünnepeljünk!

R: Ez a pozitivizmus jellemez Téged mindig! Nem véletlen, hogy a vidámságról szól a vállalkozásod!

HO: Sokat gondolkodtam, milyen helyet nyissak. A kreatív inspirációnak szerepe volt a budapesti Flippermúzeumnak is, utána kezdtem el agyalni. Aztán egyik gondolat hozta a másikat és aztán összeálltak a mozaikok. Igaz, másfél év kellett hozzá. Aztán a döntés után három hónap múlva „szalagvágás”. 87 szakember munkája kellett hozzá: a bérleti szerződést megfogalmazó ügyvédem nyitotta a sort, a festőtől a beszállítókig mindenki odatette magát. Külön köszönettel tartozom az SCL Media marketing csapatának, akik a marketing-kommunikációban vannak velünk. Kocsis Pista barátunkat dicséri a remek dekoráció és Boér Bence az, aki a szervízelés oroszlánrészét elvégzi. 

Két nagyon komoly szakmai „supportot”-ot is kaptam: Oszlánczi Réka, a Creppy vezetője, ill.  Fodor „Joe” és családja, az Impresszó csapata nélkül nagyon sok aknára futottam volna. 

R: Mi volt az alapgondolat?

HO: Azt láttam, hogy a játszóházakból – sportnyelven szólva – kiöregedő gyerekeknek nincs közösségi terük szeretett városomban. Sőt, az egész megyében. Tovább megyek, nemcsak a gyerekeknek, hanem a (kis)kamaszoknak sincs, a fiataloknak is elég kevés, a középkorúaknak szintén. 

R: Hogyan is néz ki  a szolgáltatás?

HO: A mozgatórúgó a játékosság volt. A flipper, mint vezérjáték adott volt, mellé kellett felépíteni a többit.  Az arcade ( régi típusú videójátékok gyűjtőneve ) gépek maguktól érthetően jöttek, az autós szimulátor nagy klasszikus és ugye a retro életérzés hozta a gombfoci asztalt, no és jöttek még a „kocsmajátékok”, a darts, a csocsó és a léghoki. Később érkezett még egy arcade, a lövöldözős és főleg a lányokra gondolva, hogy tudjanak Just Dance-elni van egy xBox is.

R: Mi a kedvenc a vendégek körében?

HO: Ezt mi is fel szoktuk tenni a vendégeink távozásakor ? A leggyakoribb válasz egyben a legszebb is: Minden! A nagy klasszikus, ismert játékok, mint a darts, csocsó alap, ugyanakkor szinte mindenki beleszeret valamelyik flipperbe vagy videojátékba. Nagy élmény nézni, amikor anya-lánya együtt győzi le a zombikat ?

R: Ha már anya-lánya…hogy néz ki a vendégkör?

HO: Széles a látogatók skálája: igazi családi hely vagyunk, nagyon sok az apa-fia, anya-lánya látogató, komplett családok is érkeznek, ideális randihely is vagyunk, de jönnek a „seniorok” is, azaz akik gyerekkorukban játszottak ezekkel a masinákkal. No és ott vannak a rendezvények: (gyermek) születés-és névnap, céges csapatépítő, tejfakasztó, leány- és legénybúcsú, előszilveszter, klubkoncert, karaoke party.  Az ismert okok miatt a három évből elszállt másfél, de már a 200. rendezvény felé közeledünk.

Büszke vagyok rá, hogy nagyon sok turista is ellátogat hozzánk, nyáron esőnapi alternatíva vagyunk, a többi évszakban pedig alapból érkeznek. Több visszajelzés alapján benne vagyunk Miskolc TOP10 turisztikai attrakciójában! Megdobban a szívem, hogy a Barlangfürdővel, Lillafüredi vízeséssel vagyunk egy listán!

R: A szolgáltatási körből kifelejtettél valamit….

HO: Minden rosszban van valami jó. Az első lezárásnál a BCC-nek hála a sors összesodort bennünket egy különleges budapesti kávézóval. A Board Game Café a társasjátékokról szól: nem evés-ivás mellett játszol, hanem elmész társasozni és közben fogyasztasz. Viki és Attila szenzációs helyet rakott össze! Ők adták, adják a szakmai támogatást, hogy – elsőként Miskolcon – létrehozhattuk a társasozós szolgáltatást! Immár több, mint 50 játékból lehet nálunk is választani: megvannak a klasszikusok, mint a Dixit, T2R ( Ticket tor ride ), Dobble, de folyamatosan újítunk, érkezik minden hónapban egy meglepi, legutóbb a Sequence ( Zozi barátom nagy kedvence ). Folyamatosan kikérjük a vendégek véleményét és úgy fejlesztünk, ez egyébként igaz a többi attrakcióra is. Elsősorban a party játékokat preferáljuk, de van családi, stratégiai is.

R: Van kedvenced?

HO: Ha mindenképp választani kell, akkor a Mr. Jack in London. Egy kétszemélyes játék, ahol egyik játékos a gyilkos ( Mr. Jack, azaz Hasfelmetsző ), a másik a nyomozó (Sherlock Holmes ). 8 gyanúsított, azaz 8 karakter, ebből csak Jack tudja, ki a gyilkos. A játék specialitása, ami megfogott, hogy nem egy karaktert viszel végig a játékon, hanem mindketten mozgatjátok mindegyik karaktert! Ezek alapján és a körök végén lévő pozícióból kell a nyomozónak lefülelni a tettest. Egyszerre gondolkodtató és könnyed, kellően gyors ( 20-25 perc egy parti ) és nagyon egyedi. 

R: Az egyediség egyébként is jellemzi a helyet. 

HO: Egy időutazás a 80-as, 90-es évekbe, ahol a fő tematika a sport-film-zene hármasa. Ez köszön vissza a dekorációban, a fantázianevekben. Többek között van kosaras ( NBA Fastbreak ), focis ( World Cup Soccer ’94 ) és Star Wars flipper. Alap gyerekcsomagunk a Skywalker, a közepes a Dr. Brown ( Vissza a jövőbe trilógia egyik főszereplője ), a legnagyobb a Piedone ( kell bemutatni Bud Spencert ? ).  Volt már klubkoncertünk, a Zenegép karácsonyi műsorát idén is élvezhetjük majd.

R: A klub neve sem mindennapi. Honnan jött?

HO: Nagy kedvencem az Agymenők-sorozat ( Bing Bang Theory ). Ott az egyik főszereplő, Penny a Cheesecake Factoryban felszolgáló, aminek a tükörfordítása „Sajttorta Gyár”. 

R: Volt egy kőkemény beinduló időszak, mik a további tervek?

HO: Az alapküldetés változatlan: Miskolc vidámparkjaként örömet csalni a helyiek és a turisták arcára! Mindenképp tovább erősítjük az educatios részt, azaz a játékokkal történő képzésre fektetünk nagy hangsúlyt. Több iskolával együttműködünk már, ezt a kört szélesítjük tovább. A tematikus rendezvények folytatódnak: nemsokára érkezik a régió első Bud Spencer-Terence Hill estje kvízzel, zenefelismerő versennyel, hagymás babbal és krumplis hallal.

R: Végezetül ossz meg velünk egy jó sztorit!

HO: Egy szolnoki, négyfős család érkezett hozzánk. Már hűvös volt, mindenki kabátban. A pultnál informálódtak, amikor apuka meglátta a House of the Dead arcade-lövöldözőst. Úgy, ahogy volt, anyukával együtt odalépett – mit lépett, rohant – és már ment is a zombivadászat. Kabátban, gyereket hátrahagyva. A két, 10-12 éves fiú állt ott, hogy na, velünk mi lesz!? Ilyenkor van jelentősége a Staffnak, kollégákkal levettük a gyerekek kabátját, kaptak 1-1 üdítőt és felvittük őket a többi játékhoz. Persze szóltunk, hogy már a gyerekek is játszanak, nem harmadik világbeli embercsempészek kezében vannak ? A szülők negyed óra múlva vették le a kabátot és az egész család együtt játszott még…..két és fél órát!